Dieta kobiety ciężarnej i kobiety karmiącej piersią

Rozpoczynamy cykl postów w temacie diety kobiety ciężarnej i kobiety karmiącej piersią.

Dzisiaj kilka słów odnośnie ogólnych zaleceń dla kobiet w ciąży, a w kolejnych postach poruszać będziemy tematy m.in. suplementacji kobiet w ciąży i podczas laktacji, jak sobie radzić z dolegliwościami ciążowymi (nudności i wymioty, zgaga, zaparcia, zachcianki) czy diety kobiety karmiącej piersią.

Dieta kobiety ciężarnej powinna być dobrze zbilansowana, bowiem zarówno niedobory pokarmowe, jak i nadmierne żywienie mogą mieć negatywny wpływ na rozwój płodu i przebieg ciąży.

Podczas ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię, białko, wiele witamin i składników mineralnych, co nie oznacza jednak aby jeść „za dwoje”, lecz „dla dwojga”. Przekonanie, że w ciąży trzeba jeść 2 x więcej, jest błędne. Wzrost zapotrzebowania nie przekracza bowiem 1/3 zapotrzebowania z czasu przed ciążą. Różnica w zapotrzebowaniu kalorycznym sprzed ciąży, a podczas ciąży to:

1. I trymestr + 85 kcal/dobę (dla przykładu to: 1 duży ziemniak, 1 i 1/2 jabłka, mały banan, 1/2 opakowania skyru waniliowego)

2. II trymestr + 285 kcal/dobę (1 mały dodatkowy posiłek, np. sałatka z rukoli i pomidora z sosem vinegret, serek wiejski + pomidor, kanapka z hummusem i warzywami, jogurt naturalny + garść owoców, omlet z warzywami czy duży talerz zupy)

3. III trymestr + 475 kcal/dobę (to dodatkowy posiłek, np. duszony filet z kurczaka z ryżem i warzywami, leczo z kaszą gryczaną, sałatka z brokułem i jajkiem z jogurtowym sosem, 3 kanapki z pastą rybną i warzywami). Zapewnienie różnorodności spożywanych pokarmów jest w ciąży szczególnie ważne. Powinno się spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia i unikać długich przerw między nimi, aby stężenie glukozy we krwi podczas całej doby było wyrównane. Należy zwrócić uwagę na:

1. PRODUKTY ZBOŻOWE — zwłaszcza te z pełnego przemiału, bowiem są one podstawowym źródłem energii oraz witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku, błonnika i umiarkowanej ilości białka. Stawiajmy na pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż, makaron. Rekomendowana ilość to 7 porcji w I i II trymestrze oraz 9 porcji w trymestrze III (1 porcja to np. 1 kromka chleba, mała bułka, 1/2 szkl. ugotowanego ryżu, kaszy, makaronu, 1/3 szkl. płatków zbożowych).

2. MLEKO I JEGO PRZETWORY — to główne źródło wapnia, który zapewnia m.in. prawidłową gęstość kostną u noworodka oraz zapobiega wystąpieniu nadciśnienia ciążowego czy przedwczesnemu porodowi. Przetwory mleczne to tez źródło pełnowartościowego białka (którego zapotrzebowanie w ciąży wzrasta o 1/3) oraz witamin B2 i B12. Ciężarna powinna spożywać 3-4 porcje nabiału dziennie (1 porcja to: 1 szkl. mleka, 1/2 szkl. jogurtu, kefiru, gruby plaster twarogu, 2 plasterki żółtego sera). Kobiety w ciąży nie powinny spożywać niepasteryzowanego mleka oraz przetworów z niego wyprodukowanych, ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia bakterią „Listeria monocytogenes”, co może stanowić zagrożenie dla płodu (unikać: serów pleśniowych, oscypków, sera feta).

3. MIĘSO, RYBY, JAJA — to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, cynku a przede wszystkim dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Mięso powinno być spożywane codziennie, ale z umiarem, najlepiej drób, chude mięso czerwone. Zalecana ilość produktów z tej grupy to 1-2 porcje na dobę (1 porcja to: kawałek mięsa wielkości dłoni ok.100 g, 2 plastry szynki, 150 g ryby, 1 jajko). Dwa razy w tygodniu porcję mięsa powinna zastąpić porcja ryby takiej jak: makrela atlantycka, mintaj, dorsz, pstrąg, łosoś (głównie norweski hodowlany), morszczuk. Ryby morskie są konieczne w diecie ciężarnej, aby zapewnić sobie i dziecku odpowiednią podaż długołańcuchowych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Ryby te zawierają również spore ilości witaminy D czy jodu. Kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym EPA i DHA) są szczególnie ważne, gdyż warunkują prawidłowy rozwój mózgu, układu nerwowego i siatkówki oka płodu. Należy pamiętać, że ze względu na potencjalne skażenie niektórych ryb związkami rtęci oraz dioksynami czy polichlorowanymi bifenylami, niewskazane jest spożywanie przez kobiety w ciąży: śledzi i łososi bałtyckich, jak również tuńczyka, makreli królewskiej, szprotów wędzonych, szczupaka, pangi, tilapi czy rekina.

Jako zamiennik mięsa polecane są nasiona roślin strączkowych — groch, fasola, ciecierzyca, soczewica. Są one źródłem białka oraz błonnika, witamin z grupy B, żelaza czy cynku (1 porcja to 1/2 szklanki ugotowanych nasion).

Pamiętajmy również o jajach bogatych w białko, żelazo, cholinę, cynk, selen, witaminy A, E i K. Ze względu na potencjalne zakażenie bakteriami „Salmonella”, „Listeria monocytogenes”, „Campylobacter jejuni” nie należy spożywać surowego mięsa i jego przetworów (tatar, szynki surowo dojrzewające), surowych ryb (sushi) czy surowych jaj.

4. WARZYWA I OWOCE — dostarczają dużej ilości witamin, w tym C i E, folianów, flawonoidów (antyoksydantów), składników mineralnych oraz błonnika. Należy spożywać 4-5 porcji warzyw i 2-3 porcje owoców (1 porcja to: plaster arbuza czy dyni, 1/2 sztuki brokuła, kalafiora, melona, ananasa, 1 średni ziemniak, pomidor, papryka, jabłko, banan, marchewka, gruszka, 4-5 szt. rzodkiewek, pomidorków koktajlowych, winogron, oliwek, 1/2 szkl. borówek, truskawek, malin, wiśni, groszku, kukurydzy). W okresie zimowym nie bójmy się korzystać z mrożonek — to najlepszy sposób przechowywania, pozwalające zachować najwięcej wartości odżywczych.

Odpowiednie spożycie warzyw i owoców zapewni zapotrzebowanie na foliany, których niedobór w okresie okołokoncepcyjnym i pierwszych tygodniach ciąży sprzyja powstawaniu wrodzonych wad cewy nerwowej u płodu (bezmózgowie, małomózgowie, rozszczep kręgosłupa, przepukliny układu nerwowego okolicy głowy i kręgosłupa). Niedobór kwasu foliowego może również przyczynić się do rozwoju niedokrwistości u ciężarnej.

Wspomnieć należy, iż witaminy antyoksydacyjne (C, E, A) oraz flawonoidy pochodzące z warzyw i owoców, poprzez wychwytywanie wolnych rodników, mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia poronień, zaburzeń rozwoju płodu, nadciśnienia indukowanego ciążą czy przedwczesnego pęknięcia błon płodowych.

W I trymestrze należy spożywać ok. 400 g warzyw i 300 g owoców, natomiast w II i III ok. 600 g warzyw i 400 g owoców.

Ponadto kobietom w ciąży zaleca się:

  • ograniczać spożycie tłuszczów, szczególnie zwierzęcych (na korzyść oliwy z oliwek, olejów roślinnych),
  • zachować umiar w spożyciu cukru i słodyczy, - ograniczać spożycie soli (ze względu na ryzyko nadciśnienia i obrzęków),
  • zrezygnować z picia alkoholu oraz ograniczyć spożycie kawy i mocnej herbaty (max. 300 mg kofeiny/dobę, tj. średnio 2 filiżanki kawy),
  • prawidłowo nawadniać organizm (wypijać ok. 300 ml wody więcej niż przed ciążą, czyli średnio 2,5 l/ dobę).

Jeśli jesteś mamą bądź planujesz ciążę, serdecznie zapraszamy Cię do naszego centrum, zaopiekujemy się Tobą kompleksowo.

W celu umówienia wizyty u naszej dietetyczki prosimy o kontakt z naszym sekretariatem.

Renata Borowiec

„Człowiek jest tym, co zje”.

Renata Borowiec- nasz specjalista od żywienia.

Ten wspaniały i pozytywny człowiek w naszym centrum, będzie zajmował się zarówno dorosłymi jak i dziećmi. Renata posiada wykształcenie technologa żywności, i przez wiele lat pracowała jako osoba, która kontroluje placówki zajmujące się żywnością. Temat odżywiania zna od podszewki. Jej ogromna wiedza, wpłynie na odpowiedni dobór drogi żywienia we wszelkich problemach Waszego stylu życia.

Renata posiada ogrom kursów, studiów oraz szkoleń z zakresu żywienia, a to będzie jej konikiem w prowadzeniu Was w gabinecie.
Z czym możecie się m.in. u nas pokazać?

  • Osoby borykające  się z problemem nadwagi i otyłości.
  • Osoby ze schorzeniami metabolicznymi (głównie insulinooporność, stan przedcukrzycowy, cukrzyca typu 2, zaburzenia lipidemiczne — nieprawidłowy poziom cholesterolu czy trójglicerydów, nadciśnienie tętnicze itp).
  • Osoby z chorobami o podłożu autoimmunologicznym (głównie kobiety z Hashimoto, zaburzenia pracy tarczycy).
  • Osoby borykające się z trądzikiem (zarówno pospolitym jak i różowatym).
  • Żywienie kobiet planujących ciążę.
  • Osoby zdrowe, które pragną zachować zdrowy tryb życia.
  • Żywienie sportowca.
  • Żywienie w bolesnym miesiączkowaniu.

Renia intensywnie doszkala się w temacie żywienia kobiet w ciąży oraz karmiących piersią, kobiet borykających się z endometriozą czy PCOS, bowiem ma świadomość, iż właściwy dobór indywidualnej diety zróżnicowanej, bogatej odżywczo pomoże w zachowaniu zdrowia, utrzymaniu sylwetki, jak również będzie miał znaczący wpływ na dobre samopoczucie klienta.

Pracujemy także, w poprawieniu nawyków żywieniowych oraz nawyków na co dzień u najmniejszych pacjentów, czyli Waszych pociech.